Powered By Blogger

lørdag 10. april 2010

STREET ART, GRAFFITI



Street Art markerer seg
Dette skulle egentlig handle om et stjernelag av internasjonale kunstnere innen Street Art som dekorerte Blå, men så møtte vi en fra KMA og begynte å diskutere Facebook og Clear Channel.

- Jeg har kommet inn på kunstakademiet, da, sier Christian Tony Norum (26) som i en bisetning.

Han sitter inntil veggen mellom Blå og Indigo og ser på at halve veggen han dekorerte for seks måneder siden blir malt over. Gutten han snakker til har krøllete hår og satt akkurat og sprayet forsiktig mot en stor bil, som er godt dekket av graffiti.

Anerkjente kunstnere
Oslopuls er på Blå på grunn av "The Big Geezers Tour 2007", en treukersturné i Europa i regi av et klesmerke, med anerkjente kunstnere som Jeremy Fish og "The London Police". Vi fikk beskjed om at de skulle male fra morgenen og utover kvelden, men når vi trår inn i malingslukten kvart på fire, med en jazzkonsert rundt hjørnet som soundtrack, har de så vidt rukket å dekke de utvalgte veggene med gulgrønt og antyde noen figurer

- Det er greit for deg at de maler over det du har gjort?

Ja, svarer Norum først, nesten automatisk. Så tar han seg litt i det og smiler.

- Egentlig ikke. Men vi får se hvordan det går. De er jo veldig flinke.

Gutten med krøllete hår er Thisisit/Itisthis fra KMA-crew, som dominerte Oslo flere år på slutten av 90-tallet, og vil derfor ikke si hva han heter. Han irriterer seg over folk som tagger feil, bruker flatene feil, bare kliner opp noe for å gjøre det.

- Men det er vanskeligere å lage en bra tag enn en bra piece. Du har bare én sjanse med en tag, du kan ikke skjule noe. En kul tag er et enestående uttrykk, men 90 prosent er dårlig. Få ting er så kult som en T-bane som er grisetagga ned hvis det er gjort systematisk - hvis du har det samme på alle vinduene og dørene, sier Thisisit.

Han trekker frem Facebook som et eksempel på forum hvor det er lett å skaffe seg kred uten å gjøre noe, bare ved å skape en identitet på nettet.

- Det er folk jeg kjenner som jeg ikke kjenner igjen på profilbildene. Det er bare pimping av et image. Det er derfor tagging og graffiti er bra, det krever noe, du får ingenting gratis, sier han.


Gir ringvirkninger
Rundt oss endres veggene ganske kjapt. Blå kan gjøre som de vil ettersom bygningen er privat.

- Det er jo ikke å stikke under stol at lovlig graffiti får ringvirkninger på den ulovlige. Men i bunn og grunn handler det om hvor mye man skal kontrollere i samfunnet. Jeg digger ikke alt folk med mye penger lager, men har du mye penger får du til det du har lyst til, sier Thisisit, og tankene går automatisk til Christian Ringnes' kvinnepark.

- Men er det ikke urettferdig at noen tar seg til rette?

- Vi blir forsøplet av reklame fra ende til annen. Hva er forskjellen? De har betalt for det - å hjernevaske oss. De har tatt ideen fra taggerne også. Det fantes ikke reklame på T-banen før, det kom etter at de så hvor mye oppmerksomhet graffiti og tagging fikk.

Klistremerker overalt

Men de siste par årene har andre uttrykk enn tags og graffitier kommet til syne. Stig Rønning og to venner driver et firma basert på street art, og har vært i graffitimiljøet tidligere.

- Det er fortsatt mye graffiti, og det kommer alltid til å være der, men de siste årene har folk begynt å drive med sjablonger, og særlig med stickers, klistremerker håndtegnet med tusj. Hvis du ser etter det, er det overalt i Oslo.

Norske "Strøk" har fått plass på veggen rett over "The London Police", og er en av dem Rønning mener er på internasjonalt nivå. På motsatt side står Jeremy Fish og fullfører kaninansikter med en pensel.

Uvant underlag

Fish jobber som illustratør og synes er uvant med det ruglete mursteinsunderlaget på Blå-veggen. Men den tvungne improvisasjonen er også det morsomme.

- Det er bare å "figure something out", noe som ser bra ut på dette underlaget, sier han.

Det er kanskje det de nye aktørene har gjort. Rønning tror nulltoleransen kan være noe av grunnen til den nye klistremerketrenden.

- Hvis man henger opp et klistremerke blir man ikke så uglesett som hvis man drar frem en tusj. En annen fordel med klistremerker er at du kan lage dem hjemme - du har mer tid og kan gjøre deg mer flid. Men samtidig synes de mye dårligere.

CORNELIA KRISTIANSEN
CARL MARTIN NORDBY (foto)
Publisert: 17.08.07 11:11

Oppdatert: 02.06.08


Ordliste

Graffiti: Tekst og figurer sprayet rett på veggen. Handler om typografi, form og farger.

Street Art: Kunst plassert i det offentlige rom, ofte ulovlig. For eksempel klistremerker med håndtegnede motiver, sjablongbaserte malerier og installasjoner.

Kilde: Wikipedia og Stig Rønning, fra Ill.design
(alt fra Oslopuls)